Actueel hadjnieuws uit Saoedi-ArabiŽ

Hadj Ministerie: klaar voor komende komende Hajj
Riyadh, 23/01/2009
Het ministerie van Hajj heeft zich bereid verklaard pelgrims wereldwijd om te ontvangen, nadat de voorbereidingen voor het komende seizoen van Hajj 1430H hebben plaatsgevonden.

Het ministerie zal strikt letten of erkende reisbureaus zich houden aan de regels en voorschriften van het ministerie.

 

Microsoft in de rij voor intelligente stad Makkah
Arab News, 22/01/2009
Naar aanleiding van de conferentie over intelligente steden gehouden in Umm Al-Qura Universiteit, hebben meerdere nationale en internationale bedrijven belangstelling getoond voor het maken van electronische toepassingen om van de heilige stad van Makkah een intelligente stad te maken.

Dergelijke toepassingen zijn onder meer die voor de afgifte van elektronische visa,medische diensten, intelligente veiligheidssystemen en slimme Hadj-kaarten.

Microsoft presenteerde technologische oplossingen om slimme huizen en slimme steden te maken middels een scala van milieu vriendelijke service systemen. Het gebruik van RFID-systeem voor het verzamelen van informatie over pelgrims werd ook besproken.

Bestuurders en kruiers vragen fooi aan pelgrims
Arab News, 02.01.2009
Indonesische Hadj-pelgrims hebben geklaagd dat ze werden lastiggevallen door chauffeurs en dragers voor fooi, tijdens hun reis van Mekka naar Medina. K.H. Hasbullah Fadholi, de groepsleider van de 74e Hadj-vlucht zei dat sommige van de pelgrims in zijn groep gevraagd werd om SR5 te betalen per hoofd voor hun reis, met de toevoeging dat kruiers ook vroegen om SR10 aan elke pelgrim om hun bagage naar hun kamers te brengen.

 

Egyptische pelgrims bedrogen door particuliere hadj en Umrah reisbureaus(AN)
Arab News, 20/12/2008
Enkele duizenden Egyptische pelgrims zijn voor duizenden Saudi riyals bedrogen door malafide ondernemers, die voor aanzienlijke bedragen hebben beweerd de hadj te kunnen organiseren voor hen die geen hadj/hajj visa kregen toegewezen.

 

Watervoorziening in Makkah verdubbelt volgende hadj
Arab News, 16/12/2008
Volgens het hoofd van de Afdeling Water en Omgeving Mekka/Makkah, Abdullah Hasanin, zal de heilige stad volgend seizoen de in staat zal zijn om ten minste 60 procent meer water te leveren dan nu. Dit zal worden vergemakkelijkt door de nieuwe ontziltingsinstallatie, Shuaiba-3, die vůůr de volgende Hadj/Hajj seizoen in gebruik wordt genomen.

 

Lintwormen in offerdieren (SG)
Saudi Gazette, 09.12.2008
Dierenartsen hebben gezegd dat Taenia saginata, een parasitaire worm boven aan de lijst staat van ziekten gevonden in geofferde dieren. Een dierenarts in het slachthuis Riyadh heeft geadviseerd dat pelgrims op zoek moeten gaan naar een gezond dier voordat ze naar het slachthuis gaan en dat ze op de hoogte moeten zijn van bepaalde symptomen bij de dieren die erop kunnen wijzen dat ze misschien ziek zijn.

 

Hadj is afgelopen. Pelgrims bereiken Mina
SPA, Mina, Saoedi-ArabiŽ, 08.12.2008
Bij zonsopgang vanmorgen, de tiende dag van Dhu-Al hijjah, hebben miljoenen gelukkige en uitbundige pelgrims Mina bereikt vanuit Muzdalifah in groepen of individueel, te voet of met voertuigen.

Ze roepen "Tot uw dienst, mijn Allah, tot uw dienst." Ze reciteren de Koran en scanderen uitingen van lof voor de almachtige Allah, die ze geholpen heeft om de beklimming van de berg Arafat, een van d belangrijkste onderdelen van de Hadj, gisteren te voltooien.

De pelgrims hebben de nacht doorgebracht in "Muzdalifah" onder de zegeningen van Allah, en de goede zorgen van hun Saoedi-broers, die trots zijn om de gasten van Allah te dienen onder leiding van de beschermheer van de twee heilige moskeeŽn, koning Abdullah bin Abdulaziz Al Saud en kroonprins Sultan bin Abdulaziz Al Saud, vice-premier, minister van Defensie en Luchtvaart en Inspecteur-generaal.

De Koning en kroonprins hebben persoonlijk toezicht gehouden op alle heilige plaatsen waar de pelgrims naartoe zijn gegaan en hebben lokale Hadjautoriteiten richtlijnen gegeven om te voorzien in het hoogste niveau van dienstverlening aan de pelgrims om te zorgen dat ze de Hajjrituelen in comfort en veiligheid konden verrichten.
De plannen zijn opgesteld door alle sectoren die betrokken zijn bij Hadjwerken- en diensten. Hierdoor werd het mogelijk voor de veiligheidsdiensten mogelijk om de Hadj dit jaar succesvol te voltooien dankzij Allah’s genade. De bestuurders van de Supreme Haj Comittee en de Central Haj
Committee hebben hun werk goed gedaan.

Na hun aankomst in Mina zijn de pelgrims begonnen met het gooien van steentjes op de 'Big Jamarat' conform de Soennah van de profeet (vzmh).

De pelgrims gingen vervolgens verder met het slachten van het offer. Na deze rite hebben de pelgrims hun hoofd geschoren, en keerden terug naar Makkah voor de rite van "Kaaba" alsmede het uitvoeren van 'Saie' wandelen en rennen tussen de heuvels van Al-Safa en Al Marwah.

De Saoudi Press Agency heeft in de heilige plaatsen de aanwezigheid van een groot aantal afgevaardigden van de Arabische, islamitische en internationale nieuwsmedia opgemerkt, die erg actief zijn geweest dit jaar door uitvoerige persreportages van de Hadj en de uitvoering van de verschillende rituelen.

Ook is de SPA getuige geweest van het gemak waarmee de pelgrims zich hebben verplaatst, ondanks hun enorme aantallen en ook het grote aantal gebruikte voertuigen.

Dankzij Allah en dankzij de brede wegen en de moderne vervoermiddelen, alsmede het gekwalificeerd verkeerspersoneel, het bleek het verkeersplan een succes.

Namens hen werken de cadetten van de Scouting dag en nacht voor de organisatie van het verkeer om de veiligheid van pelgrims te garanderen.

De helikopters vlogen regelmatig om de bewegingen van de pelgrims te monitoren.

Alle vereiste diensten, met inbegrip van vers water en voldoende hoeveelheden levensmiddelen zijn gemakkelijk beschikbaar voor de pelgrims.

De centra van de binnenlandse veiligheid zijn verspreid langs de wegen en bevinden zich op de heilige plaatsen.
 

3 Grote schermen voor de vermiste pelgrims
Saudi Gazette, 21/11/2008
Mekka - Drie grote televisieschermen zullen worden gebouwd op de heilige plaatsen om gezinnen en overheden te helpen zoeken naar mensen die spoorloos zijn verdwenen onder de miljoenen mensen die samenkomen tijdens het bedevaartseizoen. Twee van de schermen zullen geplaatst worden nabij Jamarat Bridge en de ander bij het Centrum voor Vermiste Kinderen in Mina. "Als de proef een sucees blijkt, zal deze worden uitgebreid in de komende jaren," aldus Othman Al-Mu'taaz, directeur van de Dienst Administratie van het ministerie van Hadj. Elk jaar raken naar schatting 25.000 pelgrims en 200 kinderen hun familie kwijt of raken verdwaald in de grote menigte.

Een half miljoen pelgrims naar Medina
Arab News,
20/11/2008
  Medina: Ongeveer een half miljoen pelgrims zijn aangekomen in Medina om hun respect te betuigen aan de profeet Mohammed (vrede zij met hem) en te bidden in de heilige Moskee, die volgens de officiŽle statistieken vrijgegeven door de hadjcommissie in het heilige stad.

Een totaal van 424.014 pelgrims zijn aangekomen in Medina op dinsdagavond; 165.296 van deze pelgrims hebben Medina al verlaten voor Mekka, terwijl 258.660 van hen zijn nog in Medina.

Bij een uitsplitsing op basis van nationaliteit van pelgrims die nog steeds in Medina zijn bleek IndonesiŽrs (57.591 pelgrims) bovenaan de lijst te staan, gevolgd door Pakistanen (32.754) en IndiŽrs (30.930).

Volgens de Hadjcommissie zijn er tot nu toe 63 hadjvluchten geland op het Prince Mohammed International Airport in Medina. De commissie zei dat het gemiddelde dagelijkse verkeer van bussen die pelgrims naar Medina vervoeren 356 bedraagt, tegen 488 bussen die de stad verlaten naar de andere bestemmingen, vooral Mekka.

De statistieken laten zien dat 79% van de hotelkamers werden bezet, terwijl de bezetting op gemeubileerde appartementen 70% was.

Paspoort official zegt dat hadjvergunningen niet kunnen worden vervalst
Arab News, 13/11/2008
Chauffeurs die pelgrims vervoeren zonder vergunning voor Mekka (Makkah) zijn gisteren gewaarschuwd dat zij zullen worden geconfronteerd met boetes van SR 10.000,-- per passagier. De waarschuwing kwam van Gen Abid bin Abdullah Katib, adjunct-directeur-generaal van de Afdeling Paspoorten en de commandant van het departement Hadj-operaties.
Katib zei op een persconferentie dat, door de ingewikkelde veiligheidskenmerken van een Hajj-vergunning, het gemakkelijk voor functionarissen zal zijn om valse vergunningen te herkennen.
Andere maatregelen zijn ingevoerd om te voorkomen dat illegale pelgrims de heilige stad binnenkomen.

27 november deadline voor de hadj
Saudi Gazette, 12/11/2008
JEDDAH - Het ministerie voor Paspoorten heeft 27 november vastgesteld als deadline voor de afgifte van vergunningen voor de hadj van lokale pelgrims. Aanvragen voor vergunningen zullen niet worden afgegeven na de uiterste datum, aldus majoor Salim Al-Belaihed, directeur-generaal van Paspoorten Department. De Afdeling Paspoorten die kantoren heeft in de gehele Koninkrijk is al begonnen met de afgifte van vergunningen voor de hadj. Al-Belaihed benadrukt nogmaals dat pelgrims niet zal worden toegestaan om de hadj ter verrichten zonder een geldige vergunning die is afgegeven door zijn departement.

70 Oemrah-gangers gearresteerd die langer blijven dan toegestaan
Saudi Gazette, 10.11.2008

70 Turken en Egyptenaren zijn op zondag gearresteerd door de Afdeling Paspoorten omdat hun Umrah visa is verlopen. Kol Ayed Al-Loqmani, hoofd van de afdeling in Mekka (Makkah), zei dat er tot dusver 1.241 illegale vreemdelingen waren gearresteerd in een campagne die twee weken geleden begon.

Zakkenrollers azen op pelgrims
Saudi Gazette, 07.11.2008
Een Nigeriaanse dief werd gearresteerd door de politie op woensdag in de Al-Mabeda district van Mekka. De arrestatie komt doordat autoriteiten focussen op de toenemende activiteiten van bendes die willen profiteren van het aantal onbehoedzame pelgrims die aankomen in de stad.
De bendes richten zich op zakken en handtassen met mobiele telefoons, contant geld en andere kleine, persoonlijke bezittingen.

Eerste groep pelgrims komen aan in Mekka voor de jaarlijkse Hadj
Heilige Stad van Mekka, 07.11.2008
Een groep van meer dan 4.250 pelgrims afkomstig uit Turkije zijn vandaag in Mekka aangekomen. Ze zijn de eerste pelgrims voor de Hadj dit jaar, werd aldus gemeld.
Saudi-ambtenaren zeiden dat de pelgrims zijn aangekomen in Mekka via de Madinah-Makkah express weg, tijdens drukke voorbereidingen van de Saoedische autoriteiten.
Vertegenwoordigers van het Hadj Service bedrijf zeiden dat 29 teams zijn gestationeerd in Mekka en de heilige plaatsen, om zo goed mogelijk te zorgen voor circa 143.000 pelgrims die over land komen vanuit Turkije en Europa.

 


 


 

Copyright © 2008 Hadj.nl


 

Hadj
Hadj arabisch geschreven
Kaaba mekka