Betekenis

Hadj betekent letterlijk: naar een bepaalde plaats gaan. Deze plaats is voor moslims de stad Mekka. De fysieke reis naar Mekka is tegelijk een innerlijke reis van het hoofd en de ziel naar de Ka’bah.

De Hadj bestaat dus uit:

Hierbij is de Ka’bah niet de eindbestemming, maar juist een definitief afscheid van slechte gewoontes en een nieuw begin zonder zonde met Allah als centraal punt in het leven.

Varianten van de bedevaart

De bedevaart naar Mekka kent twee varianten voor moslims: de Hadj (engels: haj) en de Oemrah (engels: umrah).

De hadj is de verplichte bedevaart naar de heilige stad Mekka van de achtste tot de twaalfde dag van de laatste maand van de islamitische kalender Dhu'l-Hijjah. De Oemrah is de bedevaart die gedurende het hele jaar kan worden uitgevoerd, dus zelfs tijdens de periode van de Hadj.

De Hadj zelf kan op de volgende 3 manieren worden verricht:

  1. Hadj al-Tamattu'
  2. Hadj al-Ifrad
  3. Hadj al-Qiran

Ad 1: Bij de Hadj al-Tamattu' wordt eerst de Oemrah en daarna de Hadj verrricht, waarbij bij beide keren de Ihram in acht wordt genomen. Deze wijze van de Hadj doen wordt als beste van de 3 manieren gezien en het is ook de wijze die de laatste profeet Mohamed (vrede zij met hem) aanbevolen heeft. De meeste moslims die van landen ver buiten Saoedi-ArabiŽ komen, gebruiken deze manier om de Hadj te doen.

Ad 2: Bij de Hadj al-Ifrad wordt geen Oemrah gedaan, maar alleen de Hadj zelf. Het is ook niet verplicht om een dier te offeren bij deze Hadj. Deze Hadj is uitermate geschikt voor moslims die vegetariŽr of veganist zijn.

Ad 3: Bij de Hadj al-Qiran wordt zowel de Oemrah als de Hadj gedaan, maar de Ihram wordt in totaal slechts 1 keer in acht genomen. De handelingen voor de Oemrah vormen een onderdeel van de Hadj en worden verricht in 1 onafgebroken staat van Ihram.

Islam en Hadj.nl


 


 

Copyright © 2008 Hadj.nl


 

Hadj
Hadj arabisch geschreven
Kaaba mekka